Meny

Naturgas

Det är tryggt att använda naturgas. Farliga situationer kan emellertid uppstå om naturgas läcker till ett slutet utrymme från rör eller gasanordningar. Det är viktigt att förhindra gasläckage för att upprätthålla driftsäkerheten.

En annan riskfaktor i anslutning till naturgas är kolmonoxid, som uppkommer vid ofullständig förbränning. Detta ska särskilt observeras i utrymmen där avlägsnandet av brandgaser inte har arrangerats genom styrning. Korrekta installationer och gasanordningar som är avsedda för naturgas och har godkänts för det samt rätt användning och underhåll säkerställer en säker användning av naturgas.

För att främja användarsäkerheten är det vanligt att naturgasen parfymeras. I vissa användningsobjekt (mycket stor förbrukning, miljöns lukter, processkrav) kan naturgasen vara oparfymerad. Naturgasläckor är lätta att upptäcka på grund av lukten.

Om anläggningen använder naturgas som inte har odoriserats ska ett fast installerat detektionssystem för gasläckage alltid användas i objektet. Systemet ska testas med bestämda intervall.

De enklaste detektionssystemen för gasläckage anger endast om det finns gas i mätobjektet eller inte. Om detektorn också innehåller en mätare, anger den vanligtvis gasens relativa halt i den lägre antändningsgränsen. I så fall ska det säkerställas att mätaren är kalibrerad för den gas som mäts. Om gasdetektorn är försedd med ett larm, är den vanligen inställd på ett värde som är 1/5 av den lägsta antändningsgränsen. Ett större läckage kan konstateras utifrån ljud eller vibrerande luft ovanför läckageområdet.

Åtgärder då ett naturgasläckage observerats

  • Om ett naturgasläckage observeras utifrån lukt eller detektorer för läckande gas, ska detta anmälas till personen som ansvarar för driften.
  • Om ett naturgasläckage upptäcks i rörsystemet (ljud, jord som flyger omkring) ska detta meddelas till den regionala nödcentralen och rörsystemets ägare.
  • Rörsystemens ägare samt larmnummer finns på markeringspålarnas skyltar vid linjen.
  • I samband med anmälan är det bra att meddela skyltnumret på stolpen i närheten av platsen där läckaget har upptäckts.

Agerande i en nödsituation

En gasläcka inomhus innebär omedelbar explosionsfara, så det viktigaste är att förhindra att gasen antänds. Källor för antändning och gnistor ska avlägsnas, utrymmet ventileras och människor i farozonen ska föras i säkerhet. Samtidigt med de ovan nämnda åtgärderna ska åtgärder vidtas för att begränsa gasläckan genom att stänga av huvud- eller motsvarande ventiler.

Försök anmäla saken så snabbt som möjligt till driftövervakaren och/eller, beroende på objektet, till nödcentralen. För att dessa åtgärder ska lyckas ska anläggningen ha handlingsinstruktioner för nödsituationer. Agerande i nödsituationer borde övas regelbundet.